17 stycznia 2015

Kurczak w zielonej masali - Chicken Green Masala

Ostatnio jadłam to danie kilka razy w restauracjach. Wersje były różne. A gdy niedawno kupiłam książkę kucharską z regionalnymi daniami i to danie też tam było, postanowiłam nauczyć się je robić :D 

To jest wersja bez sosu, tzw. wersja dry. A jednak bardzo łatwo zmienić to danie i dorobić sos, np. zalewając pod koniec mlekiem kokosowym (z kokosa prawdziwego lub z kartonu/puszki). Można też sos zrobić dolewając wodę.  Do wody można dolać kremówki i w ten sposób zagęścić. Jednakże w tym wypadku usmażyłabym kurczaka osobno i dodała później, gdyż może zrobić się gumowaty. Wszystko zależy od tego jak bardzo danie ma być gęste lub wodniste. 

SKŁADNIKI:

  • kurczak - różne kawałki z kością, 1kg
  • pomidory (opcjonalnie, można nie dawać) - pokrojone w małą kostkę, 2 szklanki
  • cebula - mała kostka, 2 szklanki
  • ghee/klarowane masło (lub masło zwykłe lub olej roślinny) - 3 łyżki
  • śmietana/kremówka/jogurt naturalny - jeśli na koniec wyjdzie za ostre, dodać coś białego dla złagodzenia smaku

ZIELONA MASALA:
(wszystkie te składniki należy zmiksować na sos w blenderze)

  • natka kolendry - ogromny pęczek, im więcej tym lepiej 
  • listki mięty - pół szklanki
  • szpinak - pół szklanki lub więcej. Im więcej zielonych składników tym lepiej.
  • zielone chilli (opcjonalnie) - u mnie 4 duże sztuki, wyszło ostro! można nie dawać, ale minimum 1 bym dała
  • czosnek - pół główki czosnku. Powinno być go sporo!
  • imbir - spory kawałek, na 5 cm (gdzieś się zapodział na zdjęciu)
  • garam masala - w proszku (1-2 łyżki) lub w postaci całych składników: cynamon (1 średni kawałek), kardamon (3 ziarna), goździki (4 sztuki)
  • pozostałe przyprawy: (Uwaga! Tutaj można dodawać co się ma. Jakaś gotowa mieszanka przypraw indyjskich albo odrębne przyprawy. Nie przejmować się, gdy niektórych brak)
                - kurkuma - pół łyżeczki
                - nasiona kminu rzymskiego lub kmin w proszku - 1 łyżeczka
                - nasiona kolendry lub kolendra w proszku - 1 łyżeczka
                - nasiona pieprzu lub pieprz w proszku - pół łyżeczki
                - nasiona kozieradki - pół łyżeczki
                - mak (w Indiach nasionka są jasno beżowe) - 1 łyżeczka


1. Zielone składniki oraz przyprawy wrzucić do blendera i zmiksować na sos. Dolać trochę wody, gdyż inaczej ciężko miksować. Sos jednak nie ma być wodnisty.


2. W nieprzywierającym naczyniu podgrzać ghee lub olej i wrzucić cebulę. Podsmażyć chwilę. Następnie zalać zielonym sosem z blendera. Gotować bez przykrycia na małym ogniu przez 10 minut. Dobrze jeśli woda z sosu trochę wyparuje.


3. Po 10 min wrzucić pomidory oraz kurczaka. Zamieszać i zostawić do gotowania, aż pomidory się rozpadną, a kurczak ugotuje. Mieszać co jakiś czas. Gotowanie zajmie przynajmniej pół godziny, jak nie więcej. Nie dolewać żadnej wody, bo mięso zrobi się gumowate. Ja wrzuciłam jeszcze kilka niezmielonych paseczków szpinaku.

4. Upewnić się, że mięso jest dobrze ugotowane. Sprawdzić smak! Jeśli wyszło za ostre na sam koniec dodać gęstą śmietanę lub kremówkę i porządnie zamieszać. Złagodzi to smak. Można też dodać, jeśli po prostu wolimy wersję bardziej kremową. U mnie z białym ryżem. Zielona masala jest tak aromatyczna, że biały ryż absolutnie wystarczy. Jedząc należy wmieszać zieloną masalę w ryż.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...