30 listopada 2014

Sheera - Prosty pudding z semoliny

Pierwszy deser na blogu :) Słodyczy prawie nie jadam, ale jednak sheera, zwłaszcza ta domowa, w której sama decyduję ile dodam cukru, to coś co bardzo lubię. Sheera w miejscowych jadłodajniach jest bardzo słodka i bardzo tłusta, dlatego zdecydowanie wolę ją zrobić sama w domu. 

Sheera (czyt. sziira), to bardzo prosty pudding na słodko z semoliny (rava, sooji), którą z powodzeniem można zastąpić też kaszą manną. W wersji podstawowej głównym składnikiem jest tylko sama semolina. Popularne są jednak też różne dodatki z owocami. Najczęściej spotkać można sheerę z ananasem, która jest moją ulubioną wersją. Można też spotkać wersje z bananami lub z indyjskim owocem o nazwie chikku

SKŁADNIKI:


  • semolina lub kasza manna - 3/4 szklanki
  • ghee/klarowane masło - 1 łyżka
  • cukier - oryginalnie 3/4 szklanki, u mnie niecałe pół
  • orzechy nerkowca - 1/4 szklanki
  • rodzynki - garść
  • kardamon w proszku - szczypta do max. pół łyżeczki
  • mleko - 3 łyżki (opcjonalnie)
  • szafran - kilka ździebeł (opcjonalnie, gdyż ten składnik dodaje się tylko dla koloru)
  • woda - 2 szklanki
  • OPCJONALNIE OWOCE: ananas, banan, chikku

1. Podgrzać mleko i do ciepłego wrzucić na kilka minut źdźbła szafranu. Po jakimś czasie mleko zrobi się żółte. Szafran dodaje się jedynie dla koloru, więc nie ma co sobie zaprzątać głowy i spokojnie można ten składnik pominąć.

2. Na małym ogniu podgrzać ghee. Wrzucić nerkowce i czekać aż powoli lekko zbrązowieją.


3. Osobno zagotować 2 szklanki wody.

4. Do ghee i nerkowców wrzucić semolinę (lub kaszę mannę). Mieszać i obtoczyć w ghee. Prażyć na małym ogniu ciągle mieszając około 4 minuty.  


5. Zalać miksturę wrzącą wodą. Użyć jedynie 1,5 szklanki. Dosypać cukru, wrzucić rodzynki i dodać kardamon. Wlać mleko z szafranem. Mieszać aby nie powstały grudki.


6. Resztę wody dolać, tylko jeśli mikstura wyjdzie za sucha. Woda będzie wchłaniana stopniowo. Mieszać i czekać. Konsystencja ma być zbita, ale wilgotna. 



WERSJA Z ANANASEM:


1. Składniki i kroki są takie same, jedynie trzeba przygotować ananasa. Można przygotować szafran (opcjonalnie). Należy uprażyć orzechy nerkowca i semolinę.

2. Ananas z puszki zapewne nadaje się do użycia od razu. Warto wykorzystać też zalewę i dodać ją do wody. 

Świeży ananas pokroiłam w kostkę i zagotowałam w wodzie z cukrem. Gotowałam jakieś 5 minut. 


3. Uprażoną semolinę należy zalać wodą z ananasami. Dodać rodzynki, kardamon, mleko z szafranem. Można spróbować czy jest wystarczająco słodkie. Wersja z ananasem może wymagać więcej cukru.


GOTOWE!
SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...