16 listopada 2014

Charmuri - najpopularniejszy street food w Mangalore

Charmuri to zdecydowanie najpopularniejszy i kultowy street food w Mangalore. Zwłaszcza przy okazji różnych festiwali rozkłada się całe mnóstwo tymczasowych stoisk. Idąc jedną ulicą można minąć nawet kilkanaście sprzedawców tej prostej przekąski.

Sprzedawcy mieszają składniki w wielkich garach.
Charmuri to właśnie przekąska, coś co wpadnie do brzucha między posiłkami. Nie trzeba tu też nic gotować, a i tak jest super dobre i zazwyczaj mocno pikantne. 

SKŁADNIKI:
  • ryż preparowany/dmuchany
  • cebula - pokrojona w drobną kostkę
  • pomidor - pokrojony w drobną kostkę
  • marchewka (opcjonalnie) - starta na tarce
  • surowe mango (opcjonalnie - można całkiem ominąć), surowe czyli niedojrzałe, twarde. Mango jakie spotkałam w polskich supermarketach jest właśnie takie - smak też jest taki sam, kwaśny.
  • cytryna
  • natka kolendry (opcjonalnie)
  • sól
  • przyprawa czerwone chilli w proszku/ostra papryka
  • olej kokosowy lub zwykły roślinny
  • często spotyka się też dodatek w postaci orzeszków ziemnych
1. Obowiązkowe są tylko 2 warzywa: cebula i pomidor, które należy pokroić w drobną kostkę. Marchewkę i mango obrać ze skóry i zetrzeć na tarce. Ja marchew starłam na małych oczkach a mango na dużych. Posypać natką świeżej kolendry. Zamieszać i to już prawie gotowe!  

2. Dodać olej kokosowy - sporo oleju. To on nadaje ten kultowy charakterystyczny smak! Można dodać zwykły olej, ale smak będzie inny, niemniej i takie wersje też jadłam. Posolić i dodać sporą łyżkę ostrej papryki w proszku. Charmuri jest pikantne! Ale w domu można oczywiście dać tyle chilli ile chcemy. Samą sałatkę można przygotować wcześniej i zostawić w lodówce. 


2. Ryż preparowany szybko nasiąka wilgocią po wymieszaniu z warzywami, więc mieszać należy tuż przed podaniem. Mieszać najlepiej w obszernym i wysokim garnku, bo ryż prawie nic nie waży i może wyskakiwać dookoła. Nasypać więc tyle ryżu dmuchanego na ile mamy ochotę, a następnie tyle warzyw z sałatki ile chcemy. Można dać malutko i zrobić wersję bardziej ryżową, albo dużo i wersję bardziej sałatkową. Uwaga! Mieszać trzeba szybko i zawzięcie. Tutaj nie ma czasu żeby się ociągać. Danie jest najlepsze tylko przez kilka - kilkanaście pierwszych minut. 

3. Sprawdzić smak! Powinien być intrygująco kokosowy i dość pikantny. Gotowe i jeść natychmiast :)

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...