24 września 2014

Jak jeść ręką na liściu bananowca?

Kuchnia południowych Indii to nie tylko potrawy, ale przede wszystkim sposób jedzenia. Dania jada się bowiem często na liściach bananowca

Liście służą zamiast talerzy. Są jednorazowe i po użyciu od razu je się wyrzuca. Na pewno jest to bardziej ekologiczne zastępstwo dla plastikowych jednorazówek. Metoda spożywania posiłku w ten sposób jest mocno zakorzeniona w lokalnych tradycjach, gdyż dawniej ludzie tutaj nie posiadali talerzy. W obecnych czasach to raczej typowa spuścizna kulturowa typowa dla południa Indii. Wszyscy uwielbiają ją podtrzymywać zwłaszcza podczas przeróżnych świąt i spotkań rodzinnych, co też było widać w moich poprzednich postach :) 

Warto jednak wiedzieć jak prawidłowo jadać w ten sposób, żeby ewentualnie nie strzelić gafy ;)

METODA JEDZENIA:

1. Liść bananowca często na początku złożony jest na pół. Ważna jest pozycja! Cieńszy czubek zawsze ma być z lewej strony, a dłuższa strona z prawej! Dlaczego? Nie mam pojęcia i pytane osoby też nie wiedzą. Może dlatego, że jada się prawą ręką więc potrzeba więcej miejsca z prawej strony?

2. Liść należy otworzyć w taki sposób:

3. Nieopodal "talerza" zawsze będzie woda, np. w szklance. Należy trochę wody polać na liścia i przetrzeć prawą dłonią po całej powierzchni. Teoretycznie liście są myte przed podaniem, ale i tak uważa się że trzeba przemyć. Na koniec można wytrzeć chusteczką. 




4. Teraz czekamy, aż podane zostanie jedzenie. Dania mogą być wszelakie, to zależy od okazji i preferencji. Podczas uroczystości rodzinnych często jada się na kilka tur. Jeśli zjedliśmy jako pierwsi to wypada, aby zabrać się do serwowania jedzenia z garów dla kolejnych tur jedzących. Nakładając porcje chochelkami z garów trzeba pamiętać, żeby absolutnie nie dotknąć chochelką powierzchni liścia! Jest to lekki afront. 

Dania mięsne. 
Dania wegetariańskie.



5. Jedzenie z liścia bananowca spożywamy obowiązkowo prawą ręką! Sztućce są trochę dziwne i mogą śmieszyć lokalnych, ale w sumie to nic na siłę. Indusi mają luźne podejście do wielu spraw, więc nie ma co się przejmować. Wiele osób za to gorzej zniesie kogoś jedzącego ręką lewą, która z założenia służy do mycia pupy po wizycie w ubikacji. 

Jako, że na południu Indii codziennie spożywamy ryż, trzeba postarać się prawą ręką lepić z ryżu kulkę, po czym włożyć ją do ust. Można używać kciuka i dwóch pierwszych palców, lub wszystkich palców i kciuk używać do przytrzymywania. Jeśli trochę ziarenek ryżu spadnie to nic się nie stało. 


Tak mniej więcej nabiera się ryż w dłoń. Jedzenie na liściu bananowca tradycyjnie spożywa się na podłodze siedząc po turecku.

6. Gdy jesteśmy najedzeni i nie chcemy już więcej jeść należy z powrotem złożyć liść na pół w stronę do siebie (jak na zdjęciu). Nie trzeba jeść wszystkiego. Często wiele z dań zostaje na liściu. 

7. Ręka po jedzeniu jest brudna i tłusta. W restauracji po posiłku otrzymamy miseczkę z ciepłą wodą, a w niej zanurzona ćwiartka limonki. Wkładamy do niej dłoń i wyciskamy sok z cytrusa, dzięki temu tłuszcz się lepiej rozpuści. Lewej ręki raczej nie wkładamy. Po wymyciu prawej dłoni można też przetrzeć nią usta i ponownie zanurzyć w miseczce. Mokrą dłoń i usta wycieramy papierową chusteczką. Jeśli jest to masowa impreza i miseczek brak, to od razu po jedzeniu należy udać się do umywalki i umyć dłonie mydłem pod bieżącą wodą. 

8. Po zakończonym posiłku warto odświeżyć sobie usta. W tym celu podawane są z rachunkiem różne małe ziarenka. Moje ulubione to białe. W środku jest pojedyncze ziarenko kminu rzymskiego (zwane tutaj jeera, czyt. dżira). Bywają też inne kuleczki i mieszanki z ziarenek. Łyżeczką nabieramy małą porcję i przesypujemy trochę w zagłębienie prawej dłoni, a następnie wkładamy do ust. 

Odświeżacz do ust.

A tak naprawdę do sprawy należy podejść na luzie, a wiele osób po obiedzie pozostawia po sobie taki syf :)

2 komentarze:

  1. Prawda , uzycie lewej reki to straszliwy nietakt.
    U mnie podaja rozoee granulki.(nazwy zapomnialam)wlssciwie jak grudki drewna :)
    Bywa to owinietevw liscie i nalezy to wpakowac do ust i przezuc cale.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ooo tego chyba nie znam. Masz może na myśli paan? Ten liść zawinięty w trójkąt?

      Usuń

Dziękuję za Wasze komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...