1 sierpnia 2014

Najpyszniejsza set dosa na świecie + przepis

Południowe Indie słyną z dosy. Dosa to rodzaj naleśnika lub placka smażonego na patelni. Ciasto może się składać z różnych składników, najczęściej jednak zawiera w sobie ryż i dal (soczewicę), które należy poddać procesowi fermentacji. Najsłynniejszą dosą jest Masala Dosa, w której naleśnik wypełniony jest farszem z ziemniaków, pisałam o niej np. TU

Najpyszniejsza set dosa na świecie.

Tymczasem przedstawiam najpyszniejszą, cudownie i nieziemsko rozpływającą się w ustach set dosę! Set Dosa najpopularniejsza jest właśnie w okolicach Bangalore i Mysore w południowej Karnatace. Przypomina raczej placki, ma grubsze, lekko gąbczaste ciasto. Zamawiając dostaniemy 2-3 sztuki. A dlaczego najpyszniejsza, skoro jadłam ją wcześniej i nie zrobiła na mnie aż takiego wrażenia? Bo smażona była w wiejskiej chacie na ogniu!

Smażenie dosy na żeliwnym blacie, a pod spodem ogień.



Dawno już nie byłam w tak zapyziałym zaułku. Wujek jednak stwierdził, że koniecznie trzeba tam iść. W chacie na wsi od wielu lat podawane są proste wegetariańskie lokalne dania i przekąski. Wujek tym bardziej się podniecił, bo prowadzą to ludzie z jego kasty (ach ci Indusi...). Lokalik, a raczej chatka była bardzo specyficzna. Blaty i ławy w rzędzie pod ścianą. Goście patrzą jak obok gotują się dania. Ogień wchodzi do oczu, a po wyjściu pachniałam jak wędzonka. A jednak chętnych mnóstwo! I to nie tylko lokalne osoby. Obok nas jacyś Indusi z miasta, panie na szpilkach, tak jak i ja robiły podekscytowane zdjęcia smartfonem.  

Stanowisko do gotowania.
Nazwa lokaliku: Hotel Janatha we wsi Gurupura pod Mangalore. 




Na tyłach budynku.




Udało mi się też z powodzeniem zrobić set dosę w domu, choć niestety tego smaku z ognia nie dało się zastąpić. Oto moja wersja: 

SKŁADNIKI:

  • biały ryż krótko-ziarnisty - 1 szklanka
  • urad dal (czarna łuskana soczewica) - 3 duże łyżki stołowe
  • nasiona kozieradki - 1 łyżeczka
  • kokos - (starty świeży lub niesłodzone namoczone wiórki) 1 szklanka
  • sól, olej roślinny

1. Ryż, soczewicę i nasiona kozieradki przepłukać kilka razy w zimnej wodzie. Woda początkowo będzie mętna, płukać aż do czasu gdy zostanie czysta. Zalać składniki zimną wodą i pozostawić do namaczania na minimum 4 godziny. Można 3 składniki namaczać w osobnych miskach lub razem w jednej. 


2. Namoczone składniki wrzucić do blendera, dołożyć kokosa. Miksować przez kilka minut aż ciasto będzie gładkie. Dodać wodę -  1 3/4 szklanki.

3. Przełożyć do dużej miski. Sprawdzić konsystencję, która nie może być ani za rzadka ani za gęsta. Posolić! Odstawić pod przykryciem do fermentacji na 10-12 godzin. Najlepiej zostawić na noc w ciepłym miejscu!

4. Gotowe ciasto powinno mieć lekko kwaśny zapach i powiększyć swoją objętość półtora razy. Dobrze jeśli są bąbelki. Powinno być średnio gęste i lekko lejące. Jeśli jest za gęste dodać wody.



5. Smażyć na gorącej patelni skroplonej olejem. Nalewać po 1 chochelce. Ciasto ma się samo rozprzestrzenić. Jeśli było dobrze sfermentowane to po nalaniu na patelnię pojawią się bąbelki. Polać kilka kropelek oleju po wierzchu dosy. Zostawić do usmażenia i zbrązowienia z jednej strony, co potrwa jakieś 3 minuty. Tą dosę można ewentualnie smażyć ze 2 stron.




Podawać z dowolnym chutney.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...