12 lipca 2014

Neer Dosa - Najlepsza dosa bez fermentacji

Neer - woda, w języku tulu. Neeru w języku kannada.
Dosa - rodzaj indyjskiego naleśnika.

A więc, jest to wodna/wodnista dosa. W smaku bardzo neutralna, jedynie lekko słona. Na pewno to nie smak ją wyróżnia. Ma za to niespotykaną konsystencję, która dosłownie rozpływa się w ustach.

Zdecydowanie najbardziej charakterystyczna i kultowa dosa w kuchni Mangalore. Jadana przez wszystkie lokalne społeczności, niezależnie od religii i innych upodobań kulinarnych. Dosa ta, sama w sobie jest daniem wegańskim. Myśląc o tutejszej kuchni i najbardziej typowych 3 daniach, właśnie ta dosa znalazłaby się chyba aż na 1-wszym miejscu. Będąc w okolicy koniecznie trzeba ją spróbować! Poza tym jeżeli będąc gdziekolwiek indziej w Indiach natrafimy na nią w menu, to znaczy że na pewno albo kucharz albo właściciel lokalu pochodzą właśnie z okolic Mangalore.

Jest to bodajże jedyna dosa, która nie wymaga żadnej fermentacji. Jej wykonanie jest bardzo proste, jednak trzeba posiadać 2 obowiązkowe narzędzia. Jeśli ich nie ma, to niestety odradzam próby gotowania. 
  1. Po pierwsze dobry blender. Najlepiej taki stojący. Blenderem ręcznym, domyślam się że to raczej będzie droga przez mękę.
  2. A po drugie, sprawdzoną naprawdę nieprzywierającą patelnię, co do której mamy pewność, że zupełnie nic się nie przywrze. To bardzo ważne!

SKŁADNIKI:
  • biały zwykły, krótko-ziarnisty ryż - 1 do 1 1/2 szklanki
  • świeży starty kokos lub namoczone w wodzie wiórki kokosowe - 2-3 łyżki stołowe
  • sól
  • woda
  • olej roślinny

1. Ryż należy opłukać w wodzie kilka razy, aż woda będzie czysta. Należy to zrobić wieczorem. Zalać ryż zimną wodą i odstawić w jakiejś misce na noc. Czas namaczania ryżu to minimum około 3 godziny. Ale może stać i dużo dłużej.




2. Rano, czy też nawet do wieczora następnego dnia można przystąpić do gotowania. Namoczony ryż (nadal jest twardy) przełożyć do blendera, wrzucić wiórki kokosowe. Nie dodawać wody na początku, można tylko odrobinę. Blendować. Czekać aż ryż będzie zmiażdżony i utworzy gęstą pastę. Jeśli od razu damy wodę, to ryż będzie tworzył grudki. Minimalne grudki i tak najprawdopodobniej zostaną.


3. Dodać trochę wody, maksymalnie pół szklanki. Blendować długo. Cały proces blenowania może potrwać nawet do 10 minut.

4. Jeżeli blender jest za mały to trzeba podzielić porcję na 2 razy.

5. Przełożyć miksturę do miski. Teraz będziemy dolewać wodę. Trzeba sprawdzać konsystencję, lecz powiedzmy, że około 1 szklanki zimnej wody. Jeżeli mikstura przywiera do łyżki, znaczy że jest za gęsta. Ma płynnie spływać i być trochę gęstsza od wody. Jeśli jednak na łyżce nie zostanie nic i będzie całkiem czysta, to konsystencja jest za rzadka. Posolić! Można posmakować i sprawdzić słoność. 


6. Patelnie rozgrzać na średnim ogniu. Poczekać aż będzie gorąca, to ważne. Rozprowadzić cienką warstwę oleju, na przykład za pomocą nasączonego papierowego ręcznika kuchennego (albo polać łyżką). 



7. Rozprowadzać miksturę. Powinna od razu skwierczeć przy zetknięciu z patelnią. Pojawią się pewnie bąbelki. Dolewać aż wypełnią się luki bez ciasta. Dobrze też poruszać patelnią i rozprowadzić jak polskie naleśniki. Dosa ma myć cienka.


8. Po chwili polać na wierzch kilka kropel oleju. Przykryć i czekać okoły 1 minuty.



9. Ta dosa ma pozostać biała. Nie wolno jej zrumieniać. Złożyć dosę w trójkącik, a jeśli patelnia była o małej średnicy, to złożyć na pół. Nawet po kilku godzinach nie będzie przywierać i warstwy łatwo odchodzą od siebie. Gotowe!


Neer dosę jada się często na śniadania i podaje się wówczas z chutney, może być np. z kokosowym. Jest też rewelacyjna do curry z kurczaka lub ryb. Najlepiej, żeby było to średnio-wodniste curry na bazie z mleka kokosowego. Idealna kombinacja to np. neer dosa oraz curry rybne pulimunchi (fish pulimunchi), albo też neer dosa i kurczak kori ghassi.
Można także zjeść z sambarem (południowoindyjską zupą z soczewicy, pomidorów i innych warzyw). Nie za bardzo nadaje się do tego aby jeść ją samodzielnie. 

Moja neer dosa z kokosowym chutney i resztką curry z kurczaka.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...