1 lipca 2014

Kokosowe Chutney

Zdecydowanie najpopularniejsze chutney na południu Indii. 

Bardzo proste do zrobienia. Podawane zawsze do dosy lub idli, buns oraz innych smażonych przekąsek. Nigdy nie może go zabraknąć w południowoindyjskich jadłodajniach i restauracjach.

Jedynym minusem może być tylko fakt, że chutney kokosowe trzeba zjeść całe w przeciągu jednego dnia, a i tak trzeba trzymać cały czas w lodówce. W sumie i tak zimne jest najlepsze. Niestety dość szybko zaczyna fermentować i trzymane na zewnątrz oraz zjedzone następnego dnia może się skończyć sensacjami żołądkowymi. Z tego też względu nie polecam jeść tego chutney późnym popołudniem i wieczorem stołując się w indyjskich tanich jadłodajniach! Chutney kucharze robią wcześnie rano. Nie wiadomo jak było przechowywane, najprawdopodobniej na zewnątrz. Jedząc je na mieście wieczorem jest trochę ryzyka, zwłaszcza jeśli jesteśmy turystami na chwilę w Indiach i żołądek nie jest przyzwyczajony do innej flory bakteryjnej.

Robiąc je w domu i trzymając w lodówce zdarza mi się zjeść i dnia kolejnego. Duże znaczenie ma też ilość dodanego dalu (grochu), gdyż on fermentuje najszybciej. 

SKŁADNIKI:


  • starty świeży kokos - przynajmniej 1 pełna szklanka lub więcej (np. cały starty świeży kokos),
  • chana dal - rodzaj grochu, 1 łyżka (można spróbować ze zwykłym polskim grochem łuskanym). Uwaga! Groch musi być, gdyż nadaje fajny posmak, ale jeżeli damy za dużo, to zdominuje smak. Będzie go za dużo jeśli chutney nabierze żółtawego koloru. Wtedy rozwiązaniem jest dodawanie więcej kokosa. 
  • chilli - świeże zielone oraz czerwone suszone. Dodać do smaku do blendera przynajmniej 1 całą sztukę,
  • tamarynd - w paście lub cały owoc, pół łyżeczki,
  • sól - do smaku
  • nasiona gorczycy - 1 łyżeczka,
  • liście curry - kilka (opcjonalnie),
  • urad dal - (inny rodzaj grochu) pół łyżeczki (opcjonalnie),
  • asafetyda - duża szczypta (opcjonalnie).

1. Chana dal (lub groch) prażyć chwilę na suchej patelni. Nie przypalić!

2. Do blendera włożyć: starty kokos, zielone chilli, tamarynd, chana dal, sól. 



3. Przygotować przegotowaną zimną wodę. Dodać trochę. Potem sprawdzać i dodawać tyle, aby uzyskać płynno-gęstą konsystencję.

4. Zblendować wszystko razem, do osiągnięcia w miarę gładkiej konsystencji.

5. Na odrobinie oleju podsmażyć razem: urad dal, asafetydę, nasiona gorczycy (będą strzelać, przygotować pokrywkę) oraz suszone chilli pokrojone na mniejsze kawałki. Smażyć chwilę, nie przypalić!

6. Wrzucić wszystko do chutney, razem z olejem na którym smażyliśmy. 



7. Zamieszać i gotowe! Sprawdzić sól, po czym można od razu jeść. W innym wypadku trzymać w lodówce. 


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...