14 czerwca 2014

Mangalore Buns

Bardzo popularna przekąska lub danie śniadaniowe. Dostępna w każdym Udupi Hotel i nadzwyczaj prosta do zrobienia samemu. Można powiedzieć, że jest to indyjski pączek, który charakteryzuje się bananowym posmakiem. Nie jest za to słodki, ale lekko słodko-słony. 

SKŁADNIKI: 
(na około 10 sztuk)


  • mąka maida/all purpose flour/tortowa - 1 i 3/4 szklanki, plus trochę do obtaczania
  • dojrzały banan - 1 sztuka
  • jogurt naturalny/śmietana - 1/4 szklanki
  • sól - 1/4 łyżeczki
  • cukier - 3 duże łyżki
  • proszek do pieczenia/baking soda - 1/2 łyżeczki
  • kmin rzymski (opcjonalnie) - 1 łyżeczka podsmażonego w niewielkiej ilości oleju (buns spotyka się zazwyczaj z kminem i wtedy ten smak trochę dominuje, ale czasem jest też bez kminu - u mnie bez)

1. Banana rozrobić widelcem na miazgę i połączyć z jogurtem. Dodać sól, cukier, proszek do pieczenia, kmin rzymski. Zamieszać


2. Do mikstury pomału dodawać mąkę i mieszać ją z pozostałymi składnikami. Pod koniec można ugniatać ręką. Ciasto ma pozostać dość lepkie, ale nie wodniste.


3. Ciasto musi odpocząć kilka godzin, minimum 4 godziny, przykryte ściereczką. Najlepiej zagnieść wieczorem, a dokończyć rano. W Indiach buns jada się właśnie często na śniadanie. 

4. Ciasto podzielić na kilka-kilkanaście kawałków i formować kulki, które po obtoczeniu w mące należy leciutko rozwałkować na placuszek o średnicy około 10 cm. 


5. W międzyczasie rozgrzać w naczyniu olej do głębokiego smażenia. Placek po wrzuceniu do oleju powinien wypłynąć w przeciągu 5 sekund.


6. Smażyć z dwóch stron aż placek zbrązowieje. Powinien też napęcznieć i kształtem przypominać dysk. 


7. Po smażeniu odsączyć na papierowym ręczniku. W środku buns powinno być wypełnione pęcherzykami.

Moje buns.

Podawać z kokosowym chutney. Idealnie też smakują samodzielnie. Dobrze smakują nawet do następnego dnia. Nie trzeba jeść od razu. Jak poleżą kilka godzin to bananowy posmak staje się silniejszy. W jadłodajniach często dają do buns np. sambar. 

Buns z jadłodajni. 

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...